Trefwoord: pittige tonijn, rijst, tonijn, tonijn in ketjap, tonijn in tomatensaus
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totale tijd: 25 minutenminuten
Servings: 4personen
Scherm blijft aan zolang je kookt.
Wat heb je nodig (ingrediënten)
2blikjestonijnin water, 160 gram per blikje. (tonijn laten uitlekken voor gebruik)
3teentjesknoflookgrof gehakt
1uigrof gesneden
3centimeter verse gembergeschild en grof gehakt
1eetlepelbruine suiker
2theelepelssambal oelek
2theelepelssambal badjak
2trostomatenin hele kleine stukjes gesneden
1/2eetlepeltomatenpuree
3/4theelepellaospoeder
flinkesnufvers gemalen zwarte peper
snufjezout
1/2limoensap nodig
2eetlepelsketjap manis
1/2theelepeltrassi
olijfolie
30milliliterwater
Zo maak je het (bereidingswijze)
Kook de rijst gaar volgens de beschrijving op de verpakking of maak mijn luchtige kruidige rijst volgens de beschrijving.
Mix ondertussen in een keukenmachine (of vijzel) de ui, knoflook, gember, sambal oelek, sambal badjak, bruine suiker, laos, trassi, tomatenpuree, ketjap manis, vers gemalen zwarte peper en een snufje zout. Dit is dan je boemboe.
Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan. Fruit voor 1 minuutje op niet al te hoog vuur je boemboe. Zet het vuur iets hoger en voeg de tomatenblokjes en het sap van een 1/2 limoen toe. Laat 1 minuutje zachtjes pruttelen. Voeg dan de tonijn toe, 30 ml water en laat de saus 10 á 15 minuten zachtjes pruttelen.
Serveer de pittige tonijn in tomaten-ketjap saus met de rijst en bijvoorbeeld zuur. Wij eten graag komkommer en wortel in zuur erbij. Je kunt ook boontjes of een zak roerbakgroente erbij serveren.