Wil je zelf je pizzabodem maken? Start dan hier eerst mee! Maak je het deeg met de hand volg dan de volgende stappen: Meng de bloem met het zout en de suiker. Maak een kuiltje op een werkblad of in een mengkom (mijn voorkeur) en leg in het kuiltje het zakje gedroogde gist. Giet er de extra vierge olijfolie overheen en meng beetje bij beetje het water erdoorheen. Kneed het deeg minimaal 10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. Maak er een mooie bol van en bestooi met een beetje bloem.
TIP: is je deeg te droog? voeg meer water toe. is je deeg te nat? voeg meer bloem toe. (deeg maken is altijd op gevoel)
Maak je het pizzadeeg in een keukenmachine? Volg dan de volgende stappen. Doe de bloem samen met de suiker, olijfolie, water en gist in de mengkom. (gebruik een deeghaak) Laat de keukenmachine een paar minuten draaien en voeg dan de zout toe. Laat in totaal je keukenmachine 5-10 minuten draaien. Kneed het deeg nog even kort door met de hand. Vorm er een mooie vol van en bestrooi met een beetje bloem.
De volgende stappen gelden voor beide varianten: Leg het deeg in een kom en dek af met folie of een natte hete theedoek. Laat het deeg 45 minuten op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is. Verdeel het deeg in 2 stukken. Bestrooi je werkblad met bloem en bol het deeg op tot twee mooie bollen. Leg de bollen deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 240 graden (of anders 220). Bestrooi je werkblad met semolina (of bloem) en druk de deeg tot twee pizzabodems uit. Smeer de bodems in met de romige pesto, leg er de plakjes kipfilet op, bestrooi met de kaas en scheur de mozzarella over de pizza's. Bestrooi met een snuf zwarte peper, de pijnboompitten en eventueel een snufje chilivlokken. Bak de pizza's in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.
TIP 1: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voor verwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem. TIP 2: ik rol tegenwoordig mijn bodems uit op bakpapier (die ik dus bestrooi met semolina) en dan leg ik ze op de pizzasteen (in de oven of bbq) voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Zo weet ik zeker dat mijn bodem mooi krokant wordt en de pizza niet dubbelslaat met het op de steen leggen. TIP 3: voor zelfgemaakte pizzabodems is een pizza schep geen overbodige luxe.