Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de roomboter en laat ietsjes afkoelen.
Meng de bloem met het volkorenmeel, bakpoeder, zout en de gemengde zaden in een mengkom.
Voeg de olie, gesmolten roomboter en kwark of yoghurt toe. Mix eerst met een spatel en daarna kort met je handen tot een deegbal. (het deeg blijft iets plakkerig) Als het heel nat blijf, voeg meer bloem toe. Is het te droog, voeg iets meer kwark toe. Als je yoghurt gebruikt, dan worden je broodjes iets smeuïger dan wanneer je kwark gebruikt.
Verdeel het deeg in 4 stukken. Rol de stukken deeg tot een bolletje en druk ze daarna iets platter. (ongeveer 2-2,5 cm dik) TIP: Smeer je werkblad in met een beetje olie tegen het plakken.
Leg de broodjes op de bakplaat. Smeer in met een beetje melk en bestrooi met extra gemengde zaden en pitten. Druk dit ietsjes aan.
Bak de broodjes goudbruin en gaar in ongeveer 20-25 minuten. Laat de broodjes een half uur afkoelen. Eet smakelijk! 😋
Notities
💡 TIP: Liever volkoren bolletjes zonder witte bloem? Gebruik dan alleen volkorenmeel, met iets meer kwark en een extra scheutje olie. Houd er wel rekening mee dat ze dan iets steviger en droger van structuur worden.💡 TIP: Liever vegan of lactosevrij variant? Gebruik dan plantaardige boter, yoghurt/ kwark en melk.