Ga terug
+ servings
zelf sambal badjak maken is super lekker.

Zelf sambal badjak maken

Lekker pittig gebakken sambal badjak
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indonesische
Trefwoord: badjak, gebakken sambal, sambal, sambal badjak
Porties: 1 weckpot

Ingrediënten

  • 300 gram hete pepers
  • 2 stuks uien
  • 5 tenen knoflook
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels trassi
  • 2 eetlepels azijn
  • 150 milliliter warm water
  • zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Snijd de pepers, uien en knoflook in grove stukken. Pepers kunnen keer op keer in pittigheid verschillen, daarom is het beter eerst een stukje peper te proeven. Wanneer je de pepers erg pittig vind, is het beter de zaadjes en de zaadlijsten uit de pepers te verwijderen voordat je deze in grove stukken hakt. Wij houden van pittig dus ik laat ze erin zitten.
  • Doe de pepers, uien en knoflook in een keukenmachine en maal deze fijn. Wanneer je geen keukenmachine hebt, kan je het ook in een vijzel tot een puree maken.
  • Zet op het fornuis een pan met dikke bodem op hoog vuur en voeg hier de zonnebloemolie toe. Wanneer deze goed heet is, voeg dan je puree van peper toe. Bak dit voor 2 a 3 minuten al roerend goed aan.
  • Voeg nu de ketjap, suiker, trassi, azijn en zout (naar smaak) toe. Bak ook dit voor 2 à 3 minuten roerend mee.
  • Zet nu het vuur wat lager (half vuur) en voeg nu een 1/2 glas warm water toe. Nu moet je onder constant roeren langzaam het vocht uit de massa laten verdampen. Je zal merken dat de sambal steeds dikker en donkerder gaat worden. Wanneer je na een klein half uurtje de juiste dikte heb bereikt, doe je de sambal badjak in een klaarstaande weckpot. Nachtje laten afkoelen op het aanrecht en je sambal is klaar.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook