Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm in met roomboter en bekleed deze met bladerdeeg. (zorg dat het bladerdeeg iets over de randen hangt) Prik met een vork gaatjes in de bodem. Snijd 100 gram ham in stukjes.
Kook de prei even kort voor 3-5 minuten. Giet de prei af en spoel met koud water. Klop de eieren los en roer er de tijm, chilipoeder, paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat, snuf peper, snuf zout, de stukjes ham, prei, 75 gram geraspte kaas en het bakje roomkaas doorheen. (gebruik een garde)
Verdeel over de bladerdeeg bodem de overige 100 gram plakjes ham en giet daarop het prei-mengsel. Leg de bladerdeeg iets over het prei-mengsel, smeer deze in met een losgeklopt ei of koffiemelk en bestrooi de hartige taart met de overgebleven kaas. Bak de hartige preitaart goudbruin en gaar in 30 minuten.