Verhit een scheutje olie in een hapjespan. Fruit de uien met de rode peper, knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder, gedroogde Italiaanse kruiden en een snuf peper en zout. Voeg de fijngesneden paprika en champignons toe en bak dit kort mee. Voeg het gehakt toe en bak tot het gehakt goudbruin is. Voeg dan de sambal en tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
Voeg vervolgens het blik tomatenblokjes toe met een scheut(je) rode wijn en 1 el suiker (optioneel). Leg de deksel op de pan en laat het geheel pruttelen. Breng in een andere pan ondertussen water aan de kook en kook de macaroni gaar volgens de beschrijving op de verpakking. Verwarm de oven voor op hetelucht 200 graden.
Vet een ovenschaal in. Giet de macaroni af, besprenkel met olijfolie extra vierge en meng de macaroni door de saus. Scheur een handje verse basilicum door de macaroni en schep de macaroni in de ovenschaal. Leg er de plakjes tomaat op, bestrooi met geraspte kaas en scheur de mozzarella eroverheen. Breng eventueel nog extra op smaak met vers gemalen zwarte peper en een snuf pul biber/chilipoeder. Bak de macaroni ovenschotel in 10 minuten goudbruin.