Doe 300 milliliter lauwwarm water in een mengkom met 1,5 zakje gedroogde gist en 1 el suiker. Laat dit eventjes 5 minuten staan. Meng ondertussen de bloem met een snuf zout, peper, 2 tl uienpoeder en 1 tl knoflookpoeder. Maak een kuiltje in het midden en giet het water-gist mengsel erin. Meng steeds wat meel in het water en kneed daarna het deeg goed door. (minimaal 5 minuten) Uiteindelijk moet je een soepel ietwat plakkerig deeg hebben. Bestrooi de deegbal met een klein beetje bloem, leg het in mengkom, dek af met een hete theedoek of huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rijzen. (tot de bal in hoeveelheid verdubbeld is)
Maak ondertussen de uien voor het brood klaar: Verhit een scheut(je) olie of roomboter in een hapjespan en bak de uien met een snuf peper, zout en 1 el suiker. Zet het vuur na een paar minuten laag en laat de uien 30 minuten zachtjes stoven....zonder deksel op de pan. (regelmatig roeren)
Als het deeg klaar is met rijzen, zet dan de oven aan op hetelucht 200 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Stort het deeg hierop en druk met je handen tot een dikte van ongeveer 1 cm dikte. Smeer de randen in met knoflookolie (hoeft niet is wel lekker) Beleg met ongeveer 1/3 van de geraspte kaas. Leg hierop de uien en leg daarbovenop de rest van de kaas. Ik strooi er graag nog wat extra gemalen zwarte peper, zeezout en pul biber (of chilipoeder) eroverheen. Bak het kaas uienbrood nu in 10-15 minuten goudbruin.