Bij ons thuis is dit één van die gerechten waar iedereen blij van wordt. Een hele Cajun kip uit de oven, lekker mals met krokante aardappelen. Makkelijk, smaakvol en perfect voor een gezellige avond aan tafel.
Trefwoord: cajun kip, hele kip uit de oven, kip met aardappelen, ovenrecept kip
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur45 minutenminuten
Totale tijd: 2 uuruur
Servings: 1hele kip
Scherm blijft aan zolang je kookt.
Wat heb je nodig (ingrediënten)
Hele Cajun kip
1hele kipvan ongeveer 1,5 kilo
100gramongezouten roomboterop kamertemperatuur
3eetlepelscajunkruiden
2teentjesknoflookgeraspt
1/2citroenrasp nodig
flinkesnufversgemalen zwarte peper en zout
Cajun aardappelen
750gram iets kruimige aardappelenin grote stukken gesneden
1 flinkeeetlepelcajunkruiden
1,5 eetlepelolijfolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
Doe de aardappelen in een kookpan met ruim koud water en zout. Breng aan de kook. laat minuten koken. Giet af en laat uitdampen. (Het beste kan je dit een dag of een paar uur van te voren doen)
Meng de aardappelen dan met de olijfolie en cajunkruiden.
Meng de roomboter met de cajunkruiden, geraspte knoflook, peper, zout en citroenrasp.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Dep de kip goed droog met keukenpapier. Trek voorzichtig de huid iets los bij de borst en smeer een beetje cajun-boter onder de huid. Smeer de rest van de kip ook in met de cajun-boter. Steek een halve citroen in de buikholte van de kipTip: Bestrooi de kip eventueel nog met een beetje extra cajunkruiden voor een extra knapperige huid en extra smaak.
Leg de kip op het rooster van de roasting pan. (heb je geen rekje? leg de kip dan gewoon in een normale grote ovenschaal) Plaat de pan in het midden van de oven en bak de kip voor 30 minuten.
Voeg na 30 minuten de aardappelen toe en bak nog eens voor 30-45 minuten.
Laat de kip op het rooster 5-10 minuten rusten onder aluminumfolie.
Verdeel het kookvocht van de kip over de aardappels voor extra veel smaak.
Serveer de kip en geroosterde aardappelen met een heerlijke frisse salade. Eet smakelijk!
TIP: check of de kip gaar is: er komt helder vocht uit de kip en de kerntemperatuur is 75 graden.
Notities
Wij serveerden deze kip met een frisse maïssalade. Die maak je zo: Bak 1 blik mais (300 g, uitgelekt) goudbruin in een pan met 1 el olijfolie en een snuf gerookt paprikapoeder. Laat kort afkoelen. Meng in een kom: de gebakken mais, 1/3 komkommer (in blokjes), 1 avocado (in blokjes), 200 g cherrytomaatjes (gehalveerd), 1/2 rode ui (fijn gesnipperd), 75 gram feta verkruimeld en een handje verse koriander of peterselie (grof gehakt). Breng op smaak met sap van 1/2 limoen, 1 el olijfolie, zout en peper. Heerlijk fris en past perfect bij de Cajun kip!