Meng in een keukenmachine 2 tn knoflook met een 1/2 rode ui, rode peper, 2 el ketjap manis en 1,5 tl mosterd tot een smeuïge substantie. Meng dit door het gehakt met de panko, melk en een snuf peper/zout. Kneed alles goed door en vorm er 4 gehaktballen van. Ik rol zelf graag de gehaktballen nog even door extra bloem. (dan krijgen ze een lekkere krokante buitenkant)
Verhit een flinke scheut olie en 50 gram roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballen uit de pan.
Bak in het braadvet de gember, fijngesneden ui, 2 tn fijngesneden knoflook en de rode peper. Voeg 5 el ketjap manis, 1 tl trassi, 1/2 el rijstazijn, 1 el gembersiroop, 1/2 el sambal badjak en een 1/2 el bruine suiker toe en roer dit even goed door. Leg de gehaktballen terug in de pan. Voeg 200 milliliter kokosmelk toe, leg de deksel op de pan en laat minimaal 30 minuten stoven. (vergeet niet ze om te draaien tussentijds)
Snijd de gehaktballen in plakjes, leg ze op een broodje met een flinke klodder zelfgemaakte pindasaus. Eventueel met extra saus van de gehaktballen. Vries de overgebleven saus van de gehaktballen in voor over bijvoorbeeld een stamppot.