Kook 500 milliliter water en schenk dit in een maatbeker. Leg de 2 groentebouillonblokjes erin en laat dit staan.
Meng het gehakt met 3 tl sambal, 1 flinke el Italiaanse gedroogde kruiden, peper, zout, 1 el panko, 2 tl paprikapoeder, 1 tl, kerriepoeder. Vorm kleine gehaktballetjes. Verwarm een flinke scheut olie en 1 el roomboter in een hapjespan (of soeppan) en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Haal ze uit de pan en ga verder met het maken van de soep.
Giet nog een klein beetje olie en roomboter in de pan en fruit de uien met de knoflook. Voeg 1 of 2 eetlepels suiker toe en bak even heel kort mee. Voeg de bouillon toe en de blikken tomatenblokjes. Roer alles goed door en breng op smaak met een snufje peper en zout. Voeg de gehaktballetjes toe, leg de deksel op de pan en laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Als de soep klaar is breng eventueel extra op smaak met peper, zout of nog een klein beetje suiker als je de soep te zuur vindt.
Serveer de soep met wat verse gescheurde basilicumblaadjes