Ga terug
+ servings
no knead bread maken

zelf een no knead bread bakken

zelf een no knead bread bakken is echt niet moeilijk, ook jij kunt zelf een brood maken!
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 12 uur 45 minuten
Gang: avondeten, Lunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaanse
Trefwoord: brood, brood bakken, brood maken, gietijzeren pan, no knead bread
Porties: 1 brood

Equipment

  • gietijzeren pan

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1/3 theelepel gedroogde gist
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels suiker
  • 350 milliliter lauwwarm water kan variëren tussen de 350 en 375 milliliter. Brood maken is een kwestie van op gevoel werken. Hoe vaker je het maakt, hoe meer ervaring je krijgt.

Instructies

  • Meng in een grote schaal of mengkom de bloem met het zout en de suiker. Vorm in het midden een lege plek. Bestrooi de bovenkant van de rand met de gedroogde gist. Giet in het midden het lauwwarme water. Meng met een houten pollepel de bloem en het water...tot alles gemengd is. Ik kneed op het laatst het geheel nog even kort met mijn handen. (let op! het deeg blijft heel plakkerig en het hoeft er niet netjes als een deegbal uit te zien) Dek de kom af met een natte warme theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 12 uur rijzen. (de plek mag niet te koud zijn)
  • Als het deeg klaar met rijzen is, bestrooi dan je werkplek met flink wat bloem. Pak het deeg uit de kom. Het deeg plakt heel erg, dus maak je handen een klein beetje nat...dit werkt prettiger. Druk het deeg tot een rechthoek. Vouw dan de zijkanten naar het midden. Draai het deeg een kwartslag en herhaal deze stap. Bestrooi het deeg met wat bloem en bol met je handen het deeg op. (draai het deeg met je handen eromheen over je werkplek) Bestrooi de mengkom met flink wat bloem en je deeg zelf ook. Leg het deeg terug in de mengkom en dek het weer af. Laat nu 2 uur afgedekt rijzen.
  • Verwarm je oven voor op 240 graden met de gietijzeren pan er alvast in. Zo kan de pan ook goed heet worden. Als de pan en oven goed heet zijn, haal dan de pan uit de oven. (let op!!! dit is echt heel heet!!) Haal de deksel eraf en leg het deeg voorzichtig in de pan. De onderkant van het deeg blijft ook de onderkant in de pan. Schrik niet dat het allemaal misschien niet heel netjes eruit ziet...het komt echt goed. Doe de deksel snel terug op de pan en zet de pan in de oven voor 25 minuten. Haal dan de deksel van de pan en laat het brood in de pan nog 15 minuten bruin bakken. Wij houden van een donker brood, dus ik laat de oven op 240 graden staan. Wil je een minder bruin brood, zet dan de oven naar 220 graden.
  • Haal de pan uit de oven en laat de pan op een rooster afkoelen met het brood erin. Als je de pan niet op een rooster zet, dan slaat het vocht in het brood. Dat is zonde!
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook