Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Deze Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus waren echt super lekker. De schaal is tot op het laatste restje saus helemaal leeg geschraapt.

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Wat eet je bij de Italiaanse gehaktballetjes

Normaal gesproken zou ik bij dit soort gerechten een pasta maken. Ditmaal koos ik ervoor om de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met een verse ciabatta te serveren.

Absoluut geen verkeerde keuze! Dit gerecht is echt comfort food op zijn best. Ook de kinderen….ja ja….zelfs Amaranthe, hebben zitten smullen. Zij vonden het ook echt super leuk om met hun vingers te mogen eten zonder gezeur van ons.

De Italiaanse gehaktballetjes zijn trouwens ook erg lekker om als snack te maken. Eventueel zelfs zonder de tomatensaus.

Ik serveerde er zelf nog een simpele salade bij. Zo simpel zelfs dat het gewoon een zak gemengde salade uit een zak was. Beetje olijfolie eroverheen, snufje zwarte peper, snufje pul biber, tomaatjes en stukjes mozzarella. Easy toch!

Welk gehakt gebruiken voor de balletjes

Zelf gebruik ik voor de gehaktballetjes graag half om half gehakt. De gehaktballetjes worden dan namelijk dan lekker smeuïg. Qua smaak is rundergehakt ook lekker maar dan zijn je gehaktballetjes wel ietsjes droger van structuur.

Wil je liever dit gerecht vegetarische eten? Gebruik dan vegetarisch gehakt. Tegenwoordig heb je gelukkig echt veel keus in vegetarisch gehakt. Sommige varianten zijn zelfs zo goed qua smaak en structuur dat je niet eens door hebt dat je geen echt vlees aan het eten bent.

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus met groenten

Pittige tomatensaus

Als je vaker van ons recepten gemaakt hebt, dan is het je vast niet ontgaan. Wij houden wel van een beetje pit! De gehaktballetjes zijn lekker pittig door de toevoeging van sambal.

De tomatensaus maak ik pittig door een rode peper toe te voegen. Proef overigens van te voren even je rode peper. Soms kan een rode pepers ineens best pittig zijn. Dan zou ik geen hele rode peper toevoegen.

Kan jij nu niet zo goed tegen pittig eten? Dan kan je gerust de sambal evenals de rode peper weglaten uit het recept.

Recept Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Deze Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn echt zo ontzettend lekker. Serveer ze met pasta, met brood of bij frietjes.
4.22 van 14 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • handje paneermeel
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • 1 ei geklutst

DE (PITTIGE) TOMATENSAUS

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 1 bakje champignons (250 gram) in partjes gesneden
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 bol mozzarella in stukjes gescheurd
  • 40 gram Grana Padano of andere kaas naar eigen keuze
  • handje verse basilicum grof gehakt
  • 1 theelepel suiker optioneel
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • klontje roomboter
  • scheutje olie
  • 1 theelepel bloem flinke theelepel (dit zorgt ervoor dat de saus iets dikker wordt)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het gehakt met alle ingrediënten en vorm er gehaktballetjes van. Ik maakte 20 gehaktballetjes ervan.
  • Verhit een scheutje olie en klontje roomboter in een hapjespan of grotere koekenpan. Bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan en haal ze uit de pan. Fruit in het braadvet de ui met knoflook en rode peper.
    Voeg de courgette, champignons en gedroogde oregano toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Vervolgens voeg je de tomatenblokjes, snuf peper, snuf zout, balsamico, handje verse basilicum en suiker toe. Leg de gehaktballetjes terug in de saus.
  • Vet een ovenschaal in en schep hier de gehaktballetjes met de saus in.
    Scheur de mozzarella eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas en eventueel met wat extra gedroogde oregano.
  • Bak de ovenschotel in 10-15 minuten gaar en goudbruin.
    Laat even iets afkoelen voordat je gaat eten anders verbrand je echt je mond. Leg vlak voor serveren wat verse basilicum op de ovenschotel. Serveer met vers brood, pasta en/of een frisse salade.
  • TIP: voeg voor een rijke smaak nog een scheutje rode wijn toe.
  • TIP: deze Italiaanse gehaktballetjes zijn ook lekker zonder kaas. Laat dan de gehaktballetjes in de pan garen voor 10-15 minuten in de saus.
  • TIP: gebruik in plaats van een bol mozzarella kant en klare geraspte mozzarella. Voordeel van geraspte mozzarella is dat het mooier smelt in de oven. Nadeel is wel dat het een stuk duurder is.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

 

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus ovenschotel

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken