ijsbergsla stamppot met Mexicaanse gehaktballetjes

ijsbergsla stamppot met Mexicaanse gehaktballetjes

Een stamppot eet je echt niet alleen in de winter. Deze zomerse ijsbergsla stamppot met Mexicaanse gehaktballetjes eet je juist in de zomer! Of in de winter, als je het zomergevoel in huis wilt brengen 😉 Onze jongste Amaranthe noemen wij gekscherend altijd “konijntje”. Dit omdat zij heel graag sla, wortels en komkommer eet. Twee keer knipperen met je ogen en de ijsbergsla stamppot was dan ook op. Heb jij dus een moeilijke eter thuis? Wie weet gaat deze stamppot dan wel in de smaak vallen. De Mexicaanse gehaktballetjes zijn overigens ook echt ontzettend lekker om als snack te eten.

recept ijsbergsla stamppot met Mexicaanse gehaktballetjes

Ik heb het recept voor de ijsbergsla stamppot en de Mexicaanse gehaktballetjes los uitgewerkt voor je. Je kan dan zelf kiezen of je ze samen of “los” wilt eten. Als je ze samen wilt eten, dan moet je wel even goed rekening houden met de bereidingstijden.

ijsbergsla stamppot met Mexicaanse gehaktballetjes

IJsbergsla stamppot met taco kruiden en ei

Deze zomerse ijsbergsla stamppot met taco kruiden en ei is echt een feestje om te eten.
4.29 van 7 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: ijsbergsla, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 250 milliliter melk
  • snuf zout
  • 2 theelepels taco kruiden ik gebruikte die van Santa Maria
  • 300 gram ijsbergsla fijngesneden
  • 4 stuks eieren
  • 75 gram cheddar geraspt

Instructies

  • Ik begin zelf altijd met het maken van de Mexicaanse gehaktballetjes in salsa saus. Als deze heerlijk staan te pruttelen, dan maak ik de (ijsbergsla) stamppot ondertussen klaar.
  • Kook de eieren in 6-7 minuten hard, spoel ze af met koud water. Pel de eieren en snijd ze in stukjes.
  • Maak de ijsbergsla stamppot: kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, taco kruiden en een flinke snuf zout tot een puree. Spatel de ijsbergsla, stukjes ei en de geraspte kaas erdoorheen.
  • Serveer de ijsbergsla stamppot met de Mexicaanse gehaktballetjes in salsa saus en eventueel tortilla chips.
  • TIP: ik snijd de aardappelen altijd in kleine stukjes. Zo zijn ze stukken sneller gaar en kan je sneller aan tafel 🙂
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

recept Mexicaanse gehaktballetjes in salsa saus

Mexciaanse gehaktballetjes in salsa saus

Mexicaanse gehaktballetjes in salsa saus

Wil je een lekkere snack maken? Maak dan eens deze Mexicaanse (Tex Mex) gehaktballetjes in salsa saus klaar.
4 van 5 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Snack
Keuken: Mexicaanse, Tex Mex
Trefwoord: gehaktballetjes, Mexicaanse gehaktballetjes, salsa saus, Tex Mex gehaktballetjes, Tex Mex recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 12 stuks

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt ik gebruikte half om half gehakt
  • 2,5 eetlepel taco kruiden ik gebruikte de kruiden van Santa Maria (
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 ei
  • hand paneermeel
  • 75 gram cheddar geraspt
  • handje koriander fijngehakt
  • bloem
  • olijfolie
  • roomboter
  • 1 pot salsa saus ik gebruikte Santa Maria mild (230 gram)

Instructies

  • Meng het gehakt met de tacokruiden, sambal badjak, ei, paneermeel, geraspte cheddar en fijngehakte koriander. Maak er 12 gehaktballetjes van (of 16 mini's) en rol deze door de bloem. (zo krijgen ze een knapperige buitenkant)
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een stoof op hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin aan. Voeg de salsa saus toe, vul daarna het potje tot de helft met water en voeg ook dit toe. Laat de gehaktballetjes ongeveer 25 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Bestrooi vlak voor serveren nog eventueel met extra geraspte cheddar en/of koriander.
  • TIP: Ook lekker met nacho's of bij een stamppot.
  • TIP: geen liefhebber van koriander? Vervang dit dan voor peterselie.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

TIP: vervang de ijsbergsla eventueel voor andijvie of in de wintermaanden voor hutspot

zomerse ijsbergsla stamppot

Op deze manier is een stamppot eten natuurijk alles behalve saai te noemen. Wil je helemaal uitpakken? Serveer er dan (pittige) tortilla chips bij. Dit is misschien niet heel erg voor de hand liggend bij een stamppot. Het krokante van de chips is er wel echt ontzettend lekker bij. Probeer het echt een keertje zou ik zeggen 🙂

Ook andere lekkere zomerse stamppotten zijn: andijviestamppot met pittig gehakt in ketjap, paksoi stamppot met Indische spek of de prei stamppot met kip ketjap

TIP! ik gebruikte een zakje kant en klare taco kruidenmix maar eventueel kan je ook zelf je kruidenmix maken. Hiervoor heb je nodig:

  • 1 tl chilipoeder (meer als je van pittig houdt)
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 1 el paprikapoeder
  • 3 tl bruine suiker
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken